Ananas ja kookos! Siihen kun vielä lisää mustikkaa ja minttua. Pieni loraus kirpsakkaa limeä ja tämä taivaallinen ”salaatti” on valmis. Niin helppo ja nopea. Erittäin maistuva ja kevyehkö annos vaikka välipalaksi tai jälkiruoaksi.
Vaikka kuinka yritin kaivella muistin syövereitä ja kanjoneita, en saanut päähäni kenelle tästä reseptistä kunnia kuuluu. Pahoittelut. Muistikirjassani vaan ohje. Jos sen tässä vielä keksin niin linkitän sen TÄHÄN. Siihen asti siinä vaan isolla kirjoitettu teksti.
Mutta niin. Kaikkihan varmasti tietävät miltä maistuu tuore ananas parhaimmillaan? Jos ei niin joko kauppaan sitä metsästämään tai sitten lentsikka alle ja vaikka Aasian lomakohteisiin jossa tuota hedelmää tarjoillaan väsyneille matkailijoille lähes joka aterialla. Usein vielä kylmänä. Parhaimmat muistoni ananasta kohtaan varmaankin sijoittuvat juurikin näille seuduille ja lämpöasteille. Niin raikasta ja virkistävää.
Jos ananas toimii etelässä, niin kyllä siitä voi repiä iloa ja makuhermoja kutkuttelevia nautintoja myös täällä koti-Suomessa. Tämä resepti on todiste siitä. Samoin Piña Colada. Josta pääsemmekin näppärästi aasinsillalla tähän makuyhdistelmään joka jakaa monesti kansaa. Ananas ja Kookos. Lievästi ilmaistuna itse rakastan tuota yhdistelmää. Siksi tätä ns. salaattia kokeiltuani, olen tehnyt sitä useasti.
Suomea ei varsinaisena kookosmaana maailmalla tunneta, ja varmaan tästä syystä kauppojen hyllyt eivät pullistelleet kookos-jugurtista. Juuri sillä hetkellä. Kaikkia muita hedelmiä ja marjoja kyllä olisi löytynyt, mutta kun tässä reseptissä ei lukenut kookosjugurtin kohdalla tyrnijugurtti tai raparperiguavaseljanka.
Se meinasi alkuun harmittaa ja olinkin jo valmistautunut tekemään kookoksen makuisen jugurtin itse (jugurtti, jogurtti, youghurtti same same..). Mutta kuinkas kävikään kun astelin kauppaan nimeltä Lidl. Sieltä löytyi aivan täydellinen tuote juuri tähän tarkoitukseen. Milbona Greek Style Coconut! Valiollakin ainakin ollut joskus vastaava, mutta nyt testattiin tuo Milbona.
Mustikka. Metsiemme pieni kultakimpale. Tuo sininen terveyspommi, josta meillä jokaisella on oma tarinamme… Kuinka vaarivainaan kanssa aikoinaan mustikkametsällä karhu hyökkäsi ja vaari päihitti kuusi metriä pitkän nallen pelkällä mustikkapuimurin kahvalla. Tai kuinka vuosi 1990 oli niin kova mustikkavuosi että sitä oli metsät, järvet ja meret sinisenään. Tai kuinka kerran lapsena mummolassa syötiin mustikoita niin paljon että sitä sinistä väriä on vieläkin naamassa ja sormissa.
Ja mustikkamaito. Namm.
En tiedä onko olemassa niin monikäyttöistä asiaa kuin mustikka. Sopii mihin vaan. Piirakoihin, pulliin, muffinsseihin, smoothieihin, makaronilaatikkoon jne. Tai sitten ihan vaan sellaisenaan ripotella niitä sinne tänne. Tässä reseptissä on käytetty pensasmustikkaa, koska tuoretta ”oikeaa mustikkaa” en näin maaliskuussa lähimetsästä löytänyt.
Ei haitannut. Oli erittäin maukas myös tämä pensasversio. Mutta heti kun tuoreita löytyy, saavat ne paikkansa tässä reseptissä 🙂
Tässä nyt höpötelty ja kirjoiteltu niitä näitä asiasta ja vähän vierestäkin että mintusta ei nyt irtoa muutakuin makua ja aromia tähän annokseen. Kaikki ketkä joskus maistaneet klassikkococktail Mojitoa, tietävät mintun tärkeän roolin aromin tuojana. Saattavat muutkin kyllä tietää. Hmm.
Lehteä ja öljyä vaan reippaasti ja annos alkaa olemaan valmiina nautittavaksi.
Vielä taideteoksen päälle puristelee limestä mehuja ja done. Erilaisia makeuksia, pirteää kirpeyttä, hieman öljyistä yrttisyyttä ja kermaista eksoottista hedelmää. Perfect! 🙂
XXXXX
Marko
ANANASKOOKOSMUSTIKKA-SALAATTI
TulostaAinekset
- 1 tuore ja kypsä ananas
- Mustikoita (pensasmustikkakin toimii)
- ½ limen mehu
- tuoretta Minttua
- Kookos-jugurttia
- n. ½ dl oliiviöljyä
Valmistusohjeet
- Leikkaa terävällä veitsellä ananaksesta kuoret pois ja hattu pois.
- Siivuta ananaksesta ihan ohutta siivua ja asettele siivut lautaselle.
- Ota pieni kourallinen mintun lehtiä ja silppua ne hieman pienemmäksi.
- Revi minttupuskasta lisää lehtiä ja sijoita ne vaikka pieneen kippoon.
- Kaada sekaan mintun sekaan öljy ja surauta sauvasekoittimella muutaman kerran.
- Avaa jugurttipurnukka ja sekoita lusikalla hetki.
- Ota mustikoita ja ripottele niitä lautaselle ananassiivujen päälle.
- Minttusilppua tähän väliin.
- Tiputtele lusikalla kookos-jugurttia jo lautasella olevien asioiden päälle.
- Pintaan limemehua, minttuöljyä ja jos minttusilppua vielä jäljellä, niin sitä sitten.
- Valmis! Jos haluaa, voi ripotella pinnalle muutaman murusen sormisuolaa. (toimii ilmankin)
- Ananaksesta riittää pariin annokseen, joten jos ei heti mene niin säästä loput ja valmista myöhemmin uusi annos.
Vink vink
Ananaksen siivuttaminen juustohöylällä ei toimi 😀 Terävä veitsi tässä paras, ja saa kivaa ohutta siivua.